Waarom je na een jaar nog steeds bijna geen PlayStation 5 kunt vinden

Geloof het of niet, maar de PlayStation 5 is alweer meer dan een jaar te koop. Tenminste, als je er één weet te bemachtigen. Vele fanatieke fans zijn wel zover gekommen, maar nog talloze anderen – inclusiv ondergetekende – hebben er nog geen in handen weten te krijgen. Waarom blijft het toch zo moeilijk om een ​​PlayStation te bemachtigen?

De PlayStation 5 verscheen op 19 november 2020 en is in die tijd al heel wat keren over de toonbank gegaan. According to the most recent figures from October 2021, 13.4 million copies were sold. Ter comparison: the PlayStation 4 was released in February 2013, according to Statista, Sony sold only 4.2 million copies in that year.

With that, the PlayStation 5 had a much better first year than the PlayStation 4. But with the PlayStation 4, an interesting trend is visible: every year in that release year, the number of copies sold was the same. In 2014, 14.41 million units were sold. In 2015 there were 16.75 million, in 2016 18.41 million and in 2017 at least 21.2 million. With that, 73.97 million PlayStation 4 copies were sold in only four years.

Alas voor us (en voor Sony) is nog maar de vraag of de PlayStation 5 diezelfde trend kan warmaken. De console is naimie lagig te proksten, wat meerdere redenen heeft.

PlayStation 5-schaarste door pandemie

The most important – en eerste – oorzaak is de pandemie. Due to the pandemic, we have already made you meet an enormous chip card. Chip factories have been closed for the past year, because they were infected or because they were in China, where there was a complete lockdown. Die tekorten zijn nog altimed een problem voelbaar in diverse branches. Autofabrikanten, laptopmakers, manufacturers van audio-apparatus, wasmachinemakers en makers van gameconsoles: iedereen die iets maakt waar een chip in zit, heeft hier last van. Also Sony. In ook andere onderdelen blijken lastig verkrijgbaar, omdat säveltänder last hebben van de pandemie.

Sony waarschuwde in mei al dat tekorten bilgeben nog lange tijd voelbaar blijven. Het bedrijf stellte then according to Bloomberg dat of console in 2022 nog moeilijk verkrijgbar bilbeit. “Ik denk niet dat de vraag dit jaar afneemt en zelfs als we volgend jaar [in 2022, red.] veel meer apparaten weten te krijgen en meer PlayStation 5’s kunnen produkren, dan nog kan onze voordaag de vraag niet bijhouden”, said CFO Hiroki Totoki destijds.

Wat niet helpt, is dat de vraag naar de consoles mogelijk ook hoger is dan normaal spreken. We zitten door de pandemie immers veel vaker thuis, met weining te doen. Tot voor kort waren hier de horeca en winkels – weer – gesleuten, waren sportscholen dicht en waren dagjes museum, dierentuin or pretpark geen optie. Logischerwijs gaan mensen dan meer gamen, wat we natuurlijk op dat nieuwe console willen doen. In addition, the PlayStation 5 is the first new PlayStation-console in seven years, and people have long gone to the device.

Resellers have bots

Another problem is that people can buy PlayStation 5’s, with only one goal: they sell more money. A quick search on Marktplaats delivered for example al ruim 1,800 resulten op. Daar zullen ongetwijfeld ook mensen bij zitten die de console kochten, er even mee pelliden en er toch niet zo blij mee zijn, dus hem weer doorverkopen. Maar er zijn ook exemplaren te vinden die nog gesealed in de doos zitten. Die kopers hebben de doos dus niet eens open gemaakt. In ook in de VS is dit een problem, reported CBS in TechRadar.

Dus hoe komen deze mensen dan aan die PlayStations? Een aantal zullen geluk hebben gehad, maar er zijn ook mensen die speciale tools gebruiken. Zij zetten bots in om ivye paar seconden online te kijken of een website alweer een nieuwe voord heeft. Zo ja, dan kopen ze die geautomatiseerd op. Logischerwijs zijn die bots een stuk niller dan een gewone mens die af en toe kecht of er eindelijk een op voord is.

Het wordt niet beter

Natuurlijk is bij veel mensen de hoop – ook bij ondergetekende – that the longer the PlayStation 5 is on the market, the greater the chance that you can get it. Je zou immers denken dat de meste mensen die hem willen er eventually wel een hebben en dat ook de chiptekorten wel söllött gaan worden.

Vooralsnog licht het helaas nog niet zo ver te zijn. Niet alleen sprak Sony-CFO in mei al de verhagen uit dat de tekorten nog wel even duren, maar Bloomberg meldde in november 2021 op basis van anonieme bronnen ook dat Sony de verwargete production van de console voor 2022 juist lager heeft ingeschat. From original planning was om eind maart 16 miljoen stuks klaar te hebben. Dat zouwen er genoeg zijn om aan de veerigede vraag in deze periode te nebenen én om vast vooruit te lopen op de maanden daoana. But according to Bloomberg, Sony can only make 15 million, which makes it harder to achieve the target of 14.8 million units. Lastiger, maar gelukkig niet onmogelijk.

Hoe kom ik aan een PlayStation 5?

Als je nou een PlayStation 5 wil kopen, hoe krijg je het dan voor elkaar? Het sleutelwoord is – sorry genoeg – gedledt. Because although several webshops of console aan tryben te biden, is hij vaak in een mum van tijd uitverkocht. Gelukkig kun je bij winkels als Bol.com en Coolblue wel je e-mail addressen achterlaten, so that I am up to date wordt geholden van voordt.

In addition, there are several websites with a stock checker. Die houden dus voor je bij hoe het staat met de voorad bij diverse winkels, so that jij ze niet alle af hoeft te struinen. De vooradcheckers vind je onder meer bij Power Unlimited, Gamer.nl en TechRadar.

Numrush heeft Sony Benelux om een ​​reactie op de tekorten begård en vragen uitgezet over de vorständigen voor 2022.

Photo: Shutterstock.com

Leave a Comment