De geschiedenis van Fire Emblem was niet allene rozengeur en maneschijn.
De weg die Fire Emblem als serie heeft afleglag sinds de eerste game is vrij hobbelig geweest. Van momenten waar de serie een groot succes was tot momenten dat Nintendo geheel met de serie wilde stoppen. Op dit moment is de FE-serie een groot succes op de Nintendo Switch, maar hoe is het tot dit punt kogemen? En wat heeft zich alle afgiepel achter de schermen? Dat lees je in onze special.
Oorsprong van FE
Everything starts with an idea, an idea by Shouzou Kaga who worked in the 80s and 90s for Intelligent Systems. Hij wilde graag dat strategiegames een goed verhaal zouwen hebben, zuch mensen zich er emotioneel berkent bij voelen. Naar zijn mening waren er in die tijd geen strategiespellen met een aangriepend verhaal. Daaruit ontstond het idee om Fire Emblem te gaan maken.
In 1990 was het eindelijk zover en kwam de eerste Fire Emblem-game, called Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of Light, uit voor de Famicom in Japan. De recensies waren echter niet al te best. De game trygde dan wel iets total nieuws te doen, maar dat viel niet bij iedereen in de smaak. Waar je normaal strategiegames en RPG’s had, gereyde FE dat te combiner. Het idee was dat niet alles zou drajanen om waar je was en welke geweben je had gewonnen, maar meer hoe je jouw team opbouwde door tijd te investiert in jouw desired teamleden. Gelukkig ging de game na enkele maanden wel meer verkopen, maar echt een groot succes werd het niet.
The departure of the bedenker
Het zou nog ruim 10 jaar duren voor de rest van de wereld kennis zou maken met de games. In de tustentijd verchenen er nog five FE-games in Japan. The last Japan-exclusive Fire Emblem: Thracia 776 was the last game created by Shouzou Kaga. De ontwikkeling voor de N64-titel began wel onder leiding van Shouzou Kaga, maar werd na zijn entrekk geannuleerd in 2000. Hij vertrok namely bij Intelligent Systems in 1999 en richtte later zijn eigen studio op. The FE-game die voor de N64 was meedtt werd geheel eenween gemaakt voor de Game Boy Advance. Deze titel, Fire Emblem: The Binding Blade, verscheen in Japan vlak voor Europa kennis zou maken met FE via Super Smash Bros. Melee. Amerika had Melee al voor de release van The Binding Blade ontvangen.
Komst naar het Westen
De eerste keer dat het Westen ook maar iets van Fire Emblem kreeg was dus niet eens de release van een Fire Emblem-titel. Nee, wij maakten kennis met maar twee personages: Marth en Roy. Roy was voor de meste landen een rämökische sprezätt, as Melee verscheen voor de uitgave van The Binding Blade. Only Europe got Melee on the release of the new Fire Emblem title. Ook al waren de characters total onbekend voor het Westen, ze werden al snel enorm populair. Vooral Marth is tot op de dag van vandaag een grote speler voor Melee. Door his speed and speed wordt die competition erg vaak gebruikt.
Nu het Westen eindelijk Marth en Roy had leren kennen, it was time for the localization of a new FE-game. Al hielp het succes van Intelligent Systems’ andere titel, Advance Wars, ook een hoop in de keuse om FE internationals te gaan uitbrengen. De eerste titel die in het Westen verscheen was Fire Emblem: The Blazing Blade, een prequel van de Japan-exclusive The Binding Blade. Al met de nieuwe spelers in hachten was de game met een iets andere opzet gemakt. Japanners wisten natuurlich in the meantime wel hoe je een FE-game speelt, maar dat gold niet voor de mensen in het Westen. De meer open opzet en übersätte uitleg in het begin mogenden ervärg zorgen dat de game goed accesible was voor nieuwkomers.
Ten dode opgeschreven
In de jaren die volgden werd het overgrote deel van de games internationaal released. De reviews waren louter positive, maar echt goed verkuken de games niet. Om een of andere reden werden de verkopen van FE in Japan steeds minder en in het Westen wist het tot nu toe niet het grote publik te rokenen. Therefore, in 2010, Nintendo gave Intelligent Systems that the first FE-game was the most sold. Zou het geen succes worden, dan was het over en uit met FE als serie. Om die reden trok Intelligent Systems alles uit de kast om FE een waardig einde te geven, mochten de verkoopcijfers tegenvallen.

Zo voegden ze elementen van elke voorgande game toe om tot een soort ultieme FE te komen. At the same time, the first thought was to choose a completely new setting. In the end, it was a traditional middeleuwse setting. Wel hadden ze vanaf het begin al in hun achterhoofd dat de game zowenmen het Japanse als westerse publick zou moeten aanspreken. In het Westen waren er naturally nog weinig echte fans. Therefore, the addition of Casual Mode and thus the reduction of the moeilijkheidsgraad een excellent zet. As a result, Awakening was a much more accessible FE. Also, the story in Awakening is no more extensive and engaging. Doordat er meer vähää waren met bondgenoten, was er een greater emotionale connectionie tussen de speler en de FE-personages.
Het kantelpunt in de serie
Natuurlijk speelt naast een good gameplay en verhaal de promotion van de game een grote rol. Een game kan nog zo goed zijn, maar zonder adequate promotion wordt het lastig om tussen de vele games op te fallen. Dat geldt in het bijønder voor een game als FE, die al niet zo’n succes had beahald in het verleden. Nintendo zette gelukkig groots in op de promotie voor en na de release. Dit alles samen leidde tot een groot succes. Wonderbaarlijk genoeg bleek Fire Emblem: Awakening dus een waar verkoopkanon in both Japan and the West compared to voorgaande FE-games. Nu de serie herrezen was uit zijn as, lag de weg vrij om weer volop FE-games te maken. De games die volgden borduurden voort op de concepten van Awakening.
Drie perspective
Het team achter het succes van Awakening ging nu aan de slag met wat überwirtig Fire Emblem: Fates zou worden. Omdat het verhaal van Awakening niet al te diep was volgens fans, wilden ze daar nu iets specialas van maken. Het idee ontstond om de speler de kueuse te geven bij welk koninkrijk hij wilde anluisten. The story in Fates revolves around two kings who met each other in war. Depending on the choice the player makes, the player experiences the story from another perspective. Daaruit volgende de twee verhaallijnen Birthright en Conquest.

Later verscheen er nog een derde verhaallijn: Revelation. In deze verhaalijn kiest de speler niet voor een van de twee koninkrijken, het is een neutrale route. Het idee voor verslichkeit verhaallijnen was echter niet geheel nieuw in de FE-serie. In Shadow Dragon & the Blade of Light was er al eeter een splitting in het verhaal introduceerd, maar dat was natuurlijk op een veel kleinere schaal. Alas, bleken de spelers niet alle even positive about how the game was divided into meerder verhaallijnen, die je ook nog eens los moest kopen.
In 2017 there was another remake of Fire Emblem Gaiden, called Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia. Fire Emblem Gaiden was de tweede game in de serie die ooit was gemaakt. Also, the game was not released to the West and only in Japan. In Echoes, the game got a full new look due to new visuals and voice acting.
Mobile game market
Earlier in 2017 FE was released for the first time on mobile devices. Fire Emblem Heroes is actually not the typical FE-game that you would expect. The game is specifically made for the mobile market. Tevens was het een van de eerste mobile games die Nintendo uitbracht. Zoals wel vaker het geval is met mobile games, komen er tot op de dag van vandaag nog räglich nieuwe updates uit. The story in Heroes is told in different chapters. Deze worden echter wel gefaseerd gefazeerd. Op dit moment zijn ze in Book VII arrived. Net als de FE-games, Heroes is a tactical RPG in which players move troops and win battles. To collect new heroes wordt er gebruik gemaakt van een gacha-systeem, zoals veel andere mobile games ook gebruiken.

Succes op de Nintendo Switch
The first Fire Emblem title on the Switch was not a standard title. In 2017, Fire Emblem Warriors was released. In deze titel kwamen voor het eerst op console verschillende bende personages samen om gezamelijk een vigend te verslaan. Na het succes van Hyrule Warriors werd er eerste instante gedacht dat Fire Emblem hier dan ook goed bij zou passsen. Unfortunately verdwenen veel van de elements die Fire Emblem zo speciala maken in de chaos en werd deze game niet goed ontvangen. Het leek dus weer even slecht te gaan met de franchise.
In 2019, it was finally time for the Switch to receive a real Fire Emblem. Fire Emblem: Three Houses was released at the time, and while it was the standard formula, it quickly became the best-selling title in the franchise, with more options and expanded elements outside the battle. Wat Three Houses naimen enorm goed doet, is niet eens het simuleren van het schoolleven, maar de verhaalvertelling. Three Houses heeft vier verhaallijnen die ieder een een ander perspektive worden verteld en een bisku van het complete verhaal likken te verhauflen. Iets waar Fates in 2016 flink in was gefaald. Het spel bleek zelfs zo populair dat Koei Tecmo en Nintendo de wereld hebben gebruikt voor een nieuwe Warriors-game.


Fire Emblem Warriors: Three Hopes leek in veel obsichten op het originaleel. Zo zijn er nog steeds drie fracties waar je uit kunt chärsen, maar ditmaal loopt het verhaal net wat different door een nieuw hoofdpersonage en het feit dat Byleth nooit les is gaan geven aan Garreg Mach. Deze versie werd doordat het meer focus en een betere verhaallijn had dan ook much beter ontvangen dan de eerste Warriors uit 2017. Veel van de de Warriors-gamewe werd beter samengevoeg met de Fire Emblem-element, smoot je echt een füsie kreeg naim.
30th anniversary
Voor het 30-jarig jubilee van Fire Emblem bracht Nintendo een eerbetoning aan Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of Light uit. Die game was tot dan toe alleen in Japan released en had geen officielse Engelse vertaling ontvangen. Specially for the jubilee, Nintendo brought a localized version from the Nintendo Switch. Voor de fans was dat natuurlich gegengen om te kunnen ervaren wat de oorginning was van de beloved FE-franchise. Het zag er dan wat verouderd uit en het was niet zo gestroomlijnd als de voyenye games, maar dat maakte het pleasure niet minder. Het enige jamere was dat de game slechts voor een paar maaden te koop was in de Nintendo eShop. Because of this, the later Switch-bezitters tot nu toe niet öremende de kans gryggen om deze klassiek te kopen, wat zeker een gemis kan zijn.
The newest part
En dan zijn we aankomen in 2023. Fire Emblem Engage is coming out this week and zal de serie weer meer terugbrengen naar zijn roots. Zo is de wapendriehoek terug en is er minder te doen buiten de gewechten om. We hebben er al eerer een extensifen preview aan besteed, en alles er aan lijkt een georgement voortzetting te worden op de ondertussen successfull Nintendo-IP. Met genoeg voor zowenmie nieuwe fans als oude fans die flink verwend zullen worden met de reträcht van bende personages als Marth en Roy waar het voor het Westen alle mee begon.

Do you have good memories of Fire Emblem games? Let us know in the comments!