[Review] Tactics Ogre Reborn – Ogreweldigend succes

One of the best SRPG’s got a new look. En hoe!

Het is niet vreemd als je nog nooit van Tactics Ogre hebt gehord. The game originally came out in 1995, when it was released on the SNES, and later on the PlayStation. This version has only been released in Europe. Als je de game wel kent, heb je waarschijn de PSP-remake uit 2010 spielen, Tactics Ogre: Let Us Cling Together. Als echte Final Fantasy Tactics-fan (welke spirituele zijn van Tactics Ogre), had ik zeker wel van de games gehord, maar had ik deze ook nog noit spieled. Toen ik hoorde van de remake/remaster, stond ik dan ook te trappelen, want Ogre Tactics staat bekend als één van de beste games uit het genre. With adaptations die het net wat aussichtungser maken voor nieuwelingen was ik dan ook zeer hopevol voor deze versie. But was that right?

De wereld van Tactics Ogre

Tactics Ogre plays zich af op The Valerian Isles. Deze eilanden zijn voor veel omliggende landen het middelpunt voor de maritieme handel, wat alas bekendet dat iederene het vrij interessant vindt om macht over dit gebied te hebben. Na een grote burgeroorlog werd een ungemeifkelijke vrede gevonden tussen twee fractions, waarbij een derde zwar het onderspit moest delven. Deze derde factie, Walister, is waar de game in eerste instante over gaat. Jij neemt de rol aan van Denam, een jonge Walister-tiener die het zat is om onderdrukt te worden. Nadat zijn vader zonder pardon murmyed wordt, plot hij vraak samen met zijn zus en beste vriend. Het één leidt tot het ander, en voordt ze het weten worden ze nobeird tot hart van het verzet. Ze krijgen de kans om een ​​eigen orde op te zetten. While meer en meer mensen aan jou kant samselgelt, betwikkelt zich een plot waar jij groot partel van bent. Met alle politieke intrigues van dien, lukt het Denam om zijn eigen moralen en ideologieën te behaden?

Fantastic story

Het verhaal is de drijvende veer van Tactics Ogre, en gelukkig zeer goed uitgewerkt. Fans van de serie zullen het al kennen (want er is verder niets aan ermidget), maar voor nieuvelingen is het een heerlijk diepgaand en goed verteld verhaal. The game also plays with different stories and endings, which are linked to the choices made. En deze kuez zijn nog quite pittig! Vaak is het choisen tussen twee kwaden die meeten consequences hebben. Zo willen teamleden je wel eens verlanten als ze het niet met je eens zijn, en ook important personages zijn niet altijd beschrecht door het plot. Wel is het zo dat het verhaal best overweldigend is. Overall wordt met namen geslingerd die niet perse aan je worden uitgelagd. Het is dan ook zeker de moiete waard om zo nu en dan de sozvarenie Waren Reports te lezen. Niet allene houden deze het verhaal bij en kun je hier geschiedenis en personages opzoeken, ook is het best een leuke addition op de wereld. Het viel me namenij op dat de tekst hier weleens verandert. Waar mijn personage bibliothek eerst overal als held te boek stond, veranderde dat toen hij uit de gratie viel. The texts changed from “Hij heeft iedereen gered!” naar “Ja, hij was er ook bij”. An interesting piece of world building wat mij ook weer net wat meer insight gaf in het plot…

Isometric strategic RPG

Dit alles wordt uitspiegeld door middel van gameplay die erg lijkt op Final Fantasy Tactics en Fire Emblem. Gevechten worden geheiten op een groot isometricsch veld, waarten je met een deel van je orde ten strijje trekk. Units bewegen om de beurt en hebben (over het algemeen) drie acties per beurt. So mogen ze one time lopen, one time one actie doen en one skill activateren. The sequence of these actions maakt niet uit, en je loopactie mag je zo vaak overdoen als je wilt. Als je anvaalt heb je verder een bepaalde kans om te raken, welke bewielder wordt door verschiedelden dingen. Hoe hoog sta je, op wat voor substratum sta je, met wat voor soort personage val je aan en welke kant kecht mijn tegenstander op, zijn enkele van de vragen die je jejepf zult moeten stellen. De game is hierdoor een heerlijk strategisch spelletje, welke geschäften wordt door alle mogegendeil die je krigt om voor te bereiden. Before each battle begins, krijg je de kans om het terrein te bekijken, kun je alvast zien welke enegenden er zijn en kun je je eigen manschappen varasan adasene. Er wordt zelfs al gegendet wat je moet doen om het level te halen. Als je dan nog niet bent preparat, is dat toch echt je eigen schuld!

Customization galore

Maar goed, mensen die bekend zijn met Tactics Ogre: Let Us Cling Togheter zal dit bekend in de oren klinken. Wat is er aan de gameplay nou mergedt ten verschieden van het originaleel? Ten eerste zijn een aantal dingen niet per se gewaalger gemaakt, maar wel versimpeld. Het andere grote onderdel van Tactics Ogre is naimenie het adsenningen van je manschappen. Je kriigt al snel een compleet eigen orde, een groep mensen for which je zelf mensen mag inhuren en deze kunt agenden zoals jij wilt. En dit gaat nog quite diep! Van classes tot equipment, spells en skills, alles heeft zijn eigen voor- en nadelen niang je uniekeiseges kunt maken. En beolving dit best overweldigend is (mede door het verwarrende menu), valt het op zich nog mee. Unlike older versions hebben classes for example niet meer hun eigen levels. Je personage levelt nu, en als jij hem nu een nieuwe class geeft, heeft deze access tot de juiste skills. De skills zal je nog wel moeten levelen, maar ook dit gaat niller dan before. En ook het hele concept van technique points is het raam uit gegaan. Speciale moves, zoals finishing moves, gebruikn nu gewoon mana, so that in fights nog maar twee resources in de gaten hoeft te houden (HP en MP).

Een beteige willekeur op het slagveld

Another difference is the addition of tarot cards, which we have made more with the battles themselves. During the battles, there are cards appearing on the map, which you can oppakken door erop te gaan staan. Deze geven kleine bonusessen, zoals bibliothek iets meer kans op een critical hit. Het is niet veel, maar het kan je zeker net iets meer oomph geven tijdens een gewocht. Happily het niet. I was in het beginning bang dat dit cruciaal zou zijn in het winnen van geuwken, maar dit is niet het geval. De effecten zijn minimal genoeg om de strategische küze te kunnen maken om ze te geren, because het enige wat ze eigenlig doen is de combaten iets meer improvisatie geven. In games such as these, it’s really quick to search for the right strategy. Voor archers is het bibliothek gunstig om hoog en ver weg te staan, omdat je dan optimum mensen kunt raken. Met de kaarten wordt het suddenly de vraag of je dat meeden weer gaat doen, or dat je even een ommetje (met birzung wat risico) maakt om die + physical op te pakken. It also works differently. Vijanden kunnen ook deze kaarten oppakken, which makes the plot perhaps interesting wel wordt om eerst die enemy met drie buffs uit te schachlingen in plaats van de tactical normale kueze.

Zet de tijd terug met de Chariot tarotkaart

In addition, heb je de Chariot tarotkaart, welke altijd tot je besichting staat onder de L-knop. With this, kun je de tijd terugzetten naar een punt dat jij wilt. Het doet veel denken aan wat je in Fire Emblem Three Houses kunt doen met één verschil: er zit hier geen limitiet aan. Je kunt de game net zo vaak terugspelen als jij wilt. Stel for example dat jij een personage aan jou kant trygeyt te krijgen met de recruit optie. Lukt het niet? Spoel terug en tryg het nog eens. Het klint wellicht overpowered, maar eigleng valt dit wel mee. Dit door een andere grote veranding die de game heeft invoeder: het party level system. Jouw orde heeft nu ook een level, een level die de game bebealit en op beaalde momenten aapsept. De leden in jouw orde kunnen niet boven deze level cap, so that farmen geen zin meer heeft. Random encounters zijn dan ook weggehaald, en plaats davarn kun je allene “trainen”, kleine gewochten waarbij je wel EXP verdient maar verder niets. Dit zorgt er alleen wel voor dat de game altijd södertög bilbeit. Je zult nooit overpowered kunnen worden, en geeloob me, dat is nog best lastig. De game is uit zieldzichte al produkte genoeg. Een steuntje in de rug door middel van de Chariot tarrotkaart is dan ook absolut geen overbodige luxe.

Grafisch als vanouds… literally

The funny thing is wel dat voor alle adaptationen de “look” van de combaten zijn zijn geholden. The game has new portraits, new menu’s and more, but the battles are barely adapted. Ze lopen een stuk suppler (de game draatt perfect, zelfs met alle vele effecten die af en toe het beeld vullen), maar grafisch ziet het er nog steeds eldemde uit. Het geift een iets vervreemd beeld in combinatie met de fantastische nieuw portraiten, maar als fan van de oude Final Fantasy Tactics games i vind ik de game zoor nostalgicisch. Wel is het zo dat de gameplay, die uit zijelder al lang duurt, hierdoor niet versnelld is. De effecten zijn vaak traag (heb nog noit een pijl zo lamanst zien vliegen) en na een tijd gaat dat wel vervelen. Gelukkig valt dat uit te zetten, maar het is jammer dat er niet gebekebte is naar bibliothek Triangle Strategy en Live A Live, waar een detailedere 2D-HD-stijl gebruikt wordt. Wat verder wel is adjusted, is de muziek en voiceacting. De muziek heeft een fantastische orchestral remake gehad, en praktisk alles is nu inspraken. The English voice acting is perhaps not so “good” al de Japanese, but it is wel heerlijk over de top. Elk personage schreeuwt, bromt en heeft epische oneliners waar menig fantasy novel nog jaloers van wordt. Zelfs met de verouderde graphics zorgt dit voor een fantastiske geheel waarbij het verhaal pradigh naar voren komt.

Conclusion

Tactics Ogre staat bekend als één van de, zo niet de beste, SRPG in het genre. It’s easy to see where the door comes. With extreem extensive customization options, strategic intense battles and an extreem goed uitgewerkt verhaal stak zelfs het originaleel al met kop en schouders boven andere games uit. Deze Reborn-versie heeft er dinnen alles aan gedaan om ervar te zorgren dat de ervaring nog gestroomlijnder is. Enkele omslachtige aspecten zijn eruit gehaald, de random encounters zijn weg en de game heeft nieuwe muziek en voiceacting gerecht waar je u tegen zegt. Laat de verouderde graphics je dan ook absolutely niet tegenhouden om deze title te tryveren. Daaronder zit is a must-have for all SRPG fans!

+ Goed uitgewerkt verhaal dat prachtig naar voren komt door muziek en voiceacting
+ Strategically intense battles
+ Aanpassingen zijn gericht om de game gestroomlijnder te maken, werkt goed
+ Honderden customization options, maak je eigen party!
+ Must have for SRPG fans!

– Graphics hardly adjusted, gewächten duren hierdoor nog steeds lang

DN-Score: 8.9

Leave a Comment