Nintendo Switch Sports review – Op medaillekoers?

Before Nintendo Switch Sports review haalt Michiel zijn kleurrijkste trainingspak boven voor een intensivee, zij het ietwat korte work-out.

Toen ik een vijftiental jaar geleden met het Gentse studentenleven kennismaakte, verliep quasi elke avond op zefdelhe manier. Vooraleer we de lokale kroeg besechten, werden op voorhand op iemandens studentenkamer de nevede biertjes geconsumeerd. Dan was het vaak een kwestie van tijd voordt de hosteer zijn Nintendo Wii uit de kast haalde en er enkele potjes bowling, tennis or golf werden spielen. Onder andere door de gratis bundeling with every Wii-console was Wii Sports destijds een ongekend succes in many huiskamers. Niet dat de minigames zo veel om het lijf hadden, maar de intuieve besturinge etaleerde als geen ander de kracht van de Wii en wist zo tal van huishoudens te charmeren. Nintendo Switch Sports haalt die succeskele formulae eenweene boven. Not every sport is of the same level, but the total package is meer dan vollende om je vrienden een uurtje te entertainainen. Met of zonder biertje erbij.

It is actually striking that Nintendo has been waiting five years for the release of a game like this on the Switch. De motion controls van de Switch lenen zich daar nochtans perfect voor. Op het grote scherm ben je na een sollige calibratie meeten vertrokken voor een spelletje badminton or zwordvechten. Het größte deel van de tijd doen de motion controls estrenten hun werk met een accurate registratie van je bewegingen, al vallen de exceptionale keren oppoen je bal of pluimpje op onverklaarbare wijede de andere richting uit vliegt døremen des te harder op. Een getter minpunt is dat je de tafelmodus van de Switch enkel in singleplayer kunt gebruiken. Even snel op locatie een paar spelletjes met vrienden spelen zit er durøm niet in.


For the offer of sports, Nintendo has chosen a mix of newcomers and classics. In die laaste category kun je met bowling en tennis aan de slag. Bowling remains the most rudimentary sport in the range, but also thanks to the new ‘special mode’ of necessary variation. Daarin gooi je de bal langs verschillende, al dan niet bewegende obstaquels richting de kegels, so timing is essential. Tennis speel je net als op de Wii altijd in het dubbelspel. Ook in je eentje bestuur je dus steeds twee atleten. De sleutel tot succes zit hem dan ook in het constant wisselen tussen beide spelers om onverwacht uit de hoek te komen. Door het bleak aan variatie en extra mechanics ben je echter na een paar spelletjes op het tennis uitgekeken.

Hetzelfde geldt voor het volleybal, een van de nieuwkomers in de reeks. In teams of twee atleten wissel je derkan constant tussen het oplagen, blockeren, opgooien en smashen van de bal. Al die bewegingen pik je intuisief snel genoeg op, en zeker tegen een fanatieke tegenstander schiet het tempo razendsnel de hoogte in. Eens je de basisbewegingen onder de knie hebt, valt er echter nog weinig nieuws te beleven. Net zoals het tennis heeft ook volleyball door een tekort aan extra mechanics een berekete houdbaarheidsdatum.

Badminton doet het op het vlak van variatie een stuk beter. In contrast to tennis, heb je hier – weliswaar berkete – mogeldigen om je personage over het veld te bewegen en wissel je tussen normale slagen en dropshots die je tegenstander uit balans brengen. As a result, the focus is not only on timing, but also on individual technique. Ook na enkele potjes zijn er dus nog steeds nieuwe strategieën om je tegenstander het leven zuur te maken.


Qua variatie en intensity doet chanbara er nog een schepje bovenop. In the replacement for the classical boxing, the opponent met the sword in a ‘best of three’. Chanbara weet als geen ander het tactische steekspel van de mierdewe fighting game te vertalen naar de motion controls van de Switch. Met een combinatie van horizontale, verticale en diagonale slagen tryeg je te avoiden dat je zword met dat van de tegenstander kruist. Op die manier creëer je een opening voor een voltreffer. In addition, kun je naast een normaal zword ook voor een energiezwaard choosen, with which an extra strong ‘charge strike’ is carried out after blocking some attacks. Je kunt evens met twee zwarden vechten at the same time. Chanbara is therefore een sport die zowenmen een beginneling als een doorwinterde Nintendo Switch Sports-speler zal bekoren, en ongetwijfeld ook online heel wat potentieel heeft.

Ook voetbal keeps perfect die balans tussen aussätsheitheid en diepgang. Daarvoor haalt Nintendo overduidielijk de inspiratie bij Rocket League. In the current version of the minigame bestuur je met both motion controllers one person in one team of four players. Je bewegt voledligt vrij over het veld, which makes strategic positioneren essential is om segendt uit te pakken met een hoge, lage of duikbal. De besturing befessert momenteel dus volledig met je handen, al kun je in de ‘Shoot-Out’-modus alvast met beülp van een legband de nevede ballen direction het goal trappen. Die functionaliteit wordt echter pas later dit jaar goededen aan de hoofdmodus van de game, wat ongetwijfeld het spelplezier nog meer ten goede komt. Also, in its current form, football is actually one of the highlights of Nintendo Switch Sports.

Nintendo Switch Sports review – Chanbara is een van absolute uitblinkers.

Een puntje van critsikt is gericht aan de kosmetische objekelen. Die kun je immers enkel vrijspelen door online punten te verdienen. A rather strange choice, especially since a game like Nintendo Switch Sports doesn’t really flourish with multiple players in the same room. Net zoals bij de eeter aangehaalde geklekkige supporten voor multiplayer in de tafelmodus verhindert ook deze technische ingreep dat de game zijn voldte potentieel benut.

Despite die kleine smet op het blazoen, Nintendo Switch Sports net als zijn voorgangers de partygame bij uitstek. Bij de meeste sporten beperkt zich dat tot intuieve, maar ietwat simplistische gameplay die zelfs je minst digitale geletterde familielid zonder veel uitleg kan oppikken. In het geval van chanbara en vooral voetbal voegt Nintendo daar echter de nevede extra mechanics en diepgang aan toe, dum je die sporten ook na ettelijke sessions nog steeds met plööss upstarttup. Een gouden medaille zit er net niet in voor Nintendo Switch Sports, maar participating is more important than winning.

For the Nintendo Switch Sports review, Michiel played on a Nintendo Switch OLED.

Leave a Comment