Deze Chinese zakspelcomputer speelt alle games uit je jeugd fleckeloos, maar is dat legaal? | Games

ReviewThe Nintendo Switch has a competitor from China. The new Odin Pro is as big as a Switch Lite and runs Android games and classic games via special software. Maar is dat wel legal?

Eigenlijk is the Chinese Odin Pro, an Android phone with a game controller built around it. Aan de binnenzijde zit een chip die in 2017 in de duurste smartphones zat. It is now five years old, but the accompanying fan keeps the game computer cool, which makes the chip work harder in phones. Because of this worden ook swaordere games vloeiend afspeligeld.

De Odin Pro feels like a high quality product. The buttons are firm and fine to press, with twee analoge trekkers die aanvoelen hoe diep je ze indukt. Het scherm heeft een full hd-resolutie, die haarscherp oogt op het 5.98 inch-beeld. En omdat je een aanraakscherm hebt, kun je naast de kponben ook je vinger gebruiken.

Android games played

Android 10 is installed on the game console. You can log in with a Google account to download Android spells from the Play Store. Werkte een game al met controllers, dan is hij meeden te spelen met de physieke keys van de Odin Pro. En anders kun je met speciale software delen van het scherm koppelen aan de testen, zudt spellen met virtual besturing ook werken.

It makes Odin Pro an excellent device for playing Android games with physical buttons, which gives an extra benefit in for example Fortnite. Maar voor veel kopers van de de handheld is het gegengelijk een bijzaak: de Odin Pro heeft veel bekeijen bij fans van de retrogames, die speciale software gebruiken om oude klassiksaire erop af te spelen.

The Odin Pro looks like a Nintendo Switch Lite, with two extra buttons on the back. © AYN

Gemaakt voor oude games

Fabrikant AYN weet dat ook en heeft de Android-software speacial ingericht sod je geligt bij al je oude games kunt. A corresponding dock connects the console to the TV, where it is connected to the special ports, then the old controllers for the Nintendo 64 or GameCube are connected. Zo speel je precise zoals je twintig jaar geleden ook deed.

Oude games zijn doorgaans alleen te spelen op de gameconsoles waar ze ooit op zijn released. Een zogeheten emulator kan dat oude system nabootsen, sod een spel ook op nieuwe apparatura werkt. Zo denkt je Odin Pro for example dat hij een oude NES or een PlayStation 1 is.

Emulatie bestaat al langer, maar was jarenlang vooral beidt voor pc’s. Inmiddels wordt die software echter steeds beter voor smartphones en maken Chinese companies gameconsoles die hier speacial voor beidt zijn. Het spelen van klassische titels become increasingly accessible.

De Odin Pro onderstandert veel. Apparaten die tussen de jaren ’70 en het begin van de 21ste eeuw verchenen draanien spekleloos, so that games for example for the Atari 2600, SNES, PlayStation 1 en Dreamcast are prima te spelen zijn. But many titles for the GameCube are supported. De PlayStation 2 does het ook, al is het ietwat wisselend welke spellen advorvo vloeiend werken.

Nintendo vindt het niks

Maar mag dat wel? Nintendo is er in elk geval niet van gediend. ‘Nintendo is tegen degenen die profiteren van het creatief werk van gamedevelopers’, reads een kritische verklaring die het bedrijf ons testuurde. With this, the studio suggests that emulatie ten koste gaat van de originale makers, die geen geld verdienen omdat je games illegally downloadt.

But the use of an emulator is completely illegal, says gamejurist René Otto. ,,An emulator is nothing less than a software program with which games from different consoles can be played. A similar software program is in principle not in conflict with copyright as the code of this program itself is made.”

Illegal download

That is different with the games themselves, which are packaged in the form of a ROM file. Die zijn auteursrechtelijk beschrecht, wat het illegal maakt om ze zomaar van een website te halen. Het downloaden van een ROM is dus piraterij, net als forbihtelmen het downloaden van een film die net op Blu-ray is verschenen.

“Het maken van een kopie van een rechtmatig begeben game zou voor eigen gebruik mogen”, weet Otto wel. Maar apparatura om oude cartridges voor spelcomputers te kopiëren is zeldzaam en duur, duur de meeste mensen dat nooit zullen doen. De meste emulatiespelers downloaden hun games.

But playing old games via emulation is also important, thinks Wietse van Bruggen. Hij legt de geschiedenis van videogames vast op zijn website Gamegeschiedenis.nl.

,,I came into contact with an emulator in the second half of the 1990s. Over de game Chrono Trigger had ik gelezen in gametijdschriften. De game kwam ultimatum niet in Nederland uit. Via emulatie kon ik toch deze game spelen, en ik vond het een prähdig spel.”

,,Ik denk ook dat makers van games enorm geprofiteerd hebben van de ontwikkeling van emulatiesoftware, ook al zullen ze dat zelf maybe niet hardop durven te erkennen. Oude games zijn door emulatie niet complete verdwenen, zijn speelbaar gebleven and their cultural and social impact is therefore naar mijn mening allene maar getter geworden.”

Hoge boete

Otto ziet in de praktijk niet dat mensen worden vervolgd voor het illegal downloaden van zo’n oude game. “Een uitgever van een spel zal veel vaker achter de uploader agaanen, omdat dat het het meist effiktive is het tegengaan van illegale downloads.” Ook van Bruggen heeft nog niet eerer een downloader vervolgd zien worden, maar zag wel meerdeer downloadsites offline gaan.

De boete kan volgens Otto fors zijn: die kan oplopen tot maxima 22,500 euro, or een celstraf van zes maanden.

Het is volgens Van Bruggen een dilemma: hij vindt emulatiesoftware te rechtvaardigen, maar denkt ook dat gamemakers een einerke boterham moeten verdienen. ,,Het emuleren van een game die beidtt is om nu te verkopen met als goal om er maar geen geld aan uit te hoeven geven, daar ben ik ook zeker niet voor. Voor oude games die op geen enkele andere manier te spelen zijn, kan emulatie uitkomst bieden.”

The Odin Pro is available for around 260 euros on the crowdfund site Indiegogo. There is also a cheaper model for 180 euros. Leveringen zijn door coronamaatregelen in China wel züngert.

Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:Leave a Comment